Sleedoornlikeur & Sleedoornazijn

Sleedoornlikeur & Sleedoornazijn

Sleedoornlikeur 1 - SleedoornsbessenSleedoorn (Prunus Spinosa) werd vroeger veel gebruikt als natuurlijke afrastering van weilanden vanwege de doorns. Vanaf oktober zijn de bessen te verzamelen. De bessen zijn erg zuur/wrang, maar de smaak wordt beter nadat de bessen bevroren zijn geweest. De vogels eten pas sleedoornbessen na de eerste nachtvorst. Maar je kan de smaak ook verbeteren door de bessen een tijdje in te vriezen. Dit jaar heb ik sleedoornlikeur en sleedoornazijn gemaakt.

Sleedoornlikeur

Dit recept komt uit het Wildplukboek van Edwin Flores. Het is een recept van Jonnie Boer.

Ingrediënten

  • 500 gram sleedoornbessen
  • 250 gram rietsuiker
  • 1 liter brandewijn

Bereiding

Doe de sleedoornbessen enkele dagen in de vriezer. Doe ze bevroren in een pot. Voeg de rietsuiker en de brandewijn toe en sluit de pot af. Laat minimaal drie maanden staan.

Sleedoornlikeur 2  - Sleedoornbessen en rietsuikerSleedoronlikeur 3 - Sleedoornlikeur in de maak

Sleedoornazijn

Dit recept komt uit het boek “Eetbare planten, bloemen & zaden uit de vrije natuur” van Francois Couplan.

Ingrediënten

  • Sleedoornbessen

Bereiding

Kneus de bessen met een houten lepel en doe ze in een pot. Dek de pot af met een doek en laat de bessen circa een week fermenteren. Gedurende het fermentatieproces ontstond bij mij schimmel. Ik heb dit zo goed mogelijk verwijderd. Doe de sleedoornbessen in een zeef en druk het sap uit de bessen door met een bolle lepel de bessen te prakken. Je hebt nu sleedoornazijn. Het gisten kan nog een tijdje doorgaan, dus haal af en toe de druk van het potje/flesje af waar je de azijn in bewaard, of verwarm het potje/fles een tijd in kokend water zodat alle gist gedood wordt.

Sleedornazijn - gekneusde sleedoornbessenSleedoornazijn - geferementeerde sleedoornbessenSleedoornazijn - pulpSleedoornazijn

 

 

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *