Koelkast op zonne-energie

Koelkast op zonne-energie

De afgelopen dagen was het tropisch warm. Dan is het toch handig als je producten gekoeld kunt bewaren, ook op afgelegen plekken zonder elektriciteit. Dat kan heel eenvoudig. Namelijk door te “zweten”. Zelf blijven we koel door te zweten. Het zweet verdampt, en daardoor blijven we zelf koel. Met dit principe kan je ook een koelkast op zonne-energie maken. Hoe gaaf is dat?

Je kan simpel je eigen koelkast bouwen door een kleine emmer in een grote emmer te zetten en in de grote emmer een laagje water te zetten. Hang een doek over de kleine emmer en zorg ervoor dat de doek in het water hangt. Het doek zuigt het water op en het water verdampt.

Een andere uitvoering is een zogenaamde ‘zeer’. In plaats van emmers worden aardewerken potten gebruikt (zonder glazuur). De kleine pot zet je in de grote pot, en de ruimte ertussen vul je op met zand. Vervolgens giet je water over het zand, net zo lang totdat het verzadigd is. Op de kleine pot leg je een deksel. Omdat aardewerk het water langzaam doorlaat, verdampt het water over het hele buitenoppervlak en wordt de binnenste pot gekoeld. Er zijn aanwijzigen dat vele duizenden jaren voor christus op deze wijze al gekoeld werd.

Vandaag heb ik een experiment uitgevoerd met twee bloempotten. Het gat onderin van de grote pot heb ik afgeplakt met een stuk plakband. Daarna een laagje zand op de bodem en de kleine pot erin. De ruimte ertussen opgevuld met zand en water. Daarna boter erin, deksel erop, en vervolgens twee uur in de volle zon. Ernaast heb ik ook boter in een open bakje gezet. Het resultaat: de boter in het bakje was gesmolten. De boter in de bloempotten was niet gesmolten, maar wel zachter dan boter uit de koelkast. Toch niet slecht op een dag van 30 graden in de volle zon.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Een reactie op Koelkast op zonne-energie

  1. Peter schreef:

    Gaaf! thx voor het delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *