Kliswortel

Kliswortel

De grote klis (Acticum lappa) kan je herkennen aan de klittebollen. Door de vele haakjes die er aan de vruchten zitten, bijven ze gemakkelijk aan kleding hangen. Als voedselbron vind ik de wortel van de klis geweldig. De wortel bevat veel koolhydraten en de plant komt bovendien veel voor. Je moet er wel wat voor doen. De klis heeft een penwortel en groeit vaak in stevige, aangestampte grond. Maar met een beetje geduld en wat gereedschap (schepje of graafstok) is het de moeite waard. De wortel smaakt erg goed, een beetje vergelijkbaar met asperges of schorseneren.

De klis is een tweejarige plant. In het eerste jaar vormt de plant een rozet en slaat de plant energie op in de penwortel. In het tweede jaar gebruikt de plant de opgeslagen energie om vruchten te vormen. Wanneer je de wortels verzamelt, doe dit dan in de herfst of het vroege voorjaar van de eenjarige klissen (dus degene met een rozet). In de winter verliest de klis haar bladeren waardoor de wortel niet terug te vinden is, tenzij je deze eerder duidelijk gemarkeerd heb.

Ingrediënten

  • Kliswortels
  • Melk
  • Citroensap
  • Zout
  • Boter

Bereiding

Schil de wortel en snij in blokjes. Kook de blokjes circa 20 minuten in melk, zout en een beetje citroensap. Giet af, en voeg een klontje boter toe. Eventueel kan je ook nog wat extra citroensap toevoegen om verkleuring van de wortel tegen te gaan.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *