Kastanjezeep

Kastanjezeep

Kastanjezeep 1 - KastanjesDe paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) bevat veel saponines (zeepstoffen). Hij wordt ook wel wilde kastanje genoemd. De kastanjes zijn niet eetbaar, maar doordat ze saponines bevatten, kan je er wel goed zeep van maken. Vikingen maakten al zeep van de kastanje. In Nederland deed men nog lange tijd poeder van paardenkastanjes in een zakje bij de was. Extracten van paardenkastanjes worden nog steeds gebruikt in o.a. Badedas.

Hoe maak je zeep?

  • Kastanjezeep 2 - gepelde kastanjesSnij de kastanjes
  • Pel de kastanjes
  • Vermaal de kastanjes tot poeder
  • Droog het poeder. Dit kan in een vormpje, maar dit is niet perse nodig. Ik heb aluminium bakjes van waxinelichtjes gebruikt en ik heb ze gedroogd in de oven op de laagste stand.

 

Kastanjezeep 3 - kastanjezeepHoe werkt het? Pak een stukje zeep. Verkruimel dit, maak het nat en boen je handen. Je zult zien dat er schuim ontstaat. Hoe zachter het water is, hoe meer schuim er gevormd wordt. Woon je op een plek met hard water, dan zal het niet of nauwelijks schuimen. Probeer het dan eens met regenwater.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *