Buckskin

Buckskin

Buckskin - EindresultaatIk heb Diederik Saeijs gevraagd een cursus Buckskin te geven. Deze cursus stond voor mezelf lang op het verlanglijstje om een keer te volgen. Samen met 6 anderen zijn we onder de deskundige begeleiding van Diederik Saeijs een heel weekend bezig geweest om van een aantal herten- en reëenhuiden buckskin te maken.

Wat is buckskin?

Buckskin is leer dat met vet en rook is gelooid. In de steentijd is deze wijze van looien op vele plaatsen in de wereld toegepast (en dus niet alleen in Noord Amerika). Het proces is arbeidsintensief, maar het resultaat mag er zijn: een zeer zachte en soepele huid die toch zeer slijtvast en duurzaam is. En het mooie is dat de huid soepel blijft, zelfs na wassen. Buckskin is ideaal om bijvoorbeeld kleding van te maken, wat bijvoorbeeld de indianen in Noord Amerika ook deden.

Voorbereidingen

Buckskin - FrameDe huiden waren door Diederik al deels voorbereid. Zodoende hadden we huiden in verschillende stadia van het looiproces en waren we in staat om in één weekend alle stappen van het looiproces te doorlopen. Op vrijdag zijn we druk geweest met de overige voorbereidingen, zoals het maken van schraapblokken, schrapers, frames, wringbalk en ‘duwstokken’.

Het looien

Op zaterdag en zondag zijn we bezig geweest met het eigenlijke looien. Wanneer je een huid hebt, bestaat het procedé in het kort uit de volgende stappen:

  • Ontvlezen
  • Weken van de huid
  • Wegschrapen van de haren
  • Wegschrapen van de membraan
  • Dichtnaaien van gaatjes
  • Wringen en behandelen met ei
  • Drogen en in beweging houden van de huid
  • Roken van de huid

Afhankelijk van met welke huid je werkt en welke techniek je precies gebruikt, zijn er nog extra stappen mogelijk. Ook zijn er (wereldwijd) vele variaties op de gehanteerde technieken.

BBuckskin - Geweekt in stromend waterij het ontvlezen van de huid schraap je de vlees- en vetresten die aan de binnenkant van de huid zitten weg. Daarna worden de huiden enkele dagen geweekt in stromend water. Dit kan ook in een mengsel van water en as. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. Het is dan wel belangrijk dat de pH waarde juist is. Wij hebben beide technieken geprobeerd. Uiteindelijk vond ik de huiden die in stromend water hadden geweekt het prettigste om mee te werken. De huiden die in het aswater hadden gelegen waren dik en rubberachtig. Wellicht was de pH-waarde toch te hoog achteraf.

Buckskin - Schrapen van de huidNadat de huiden geweekt hebben, kan je de haren eraf schrapen en daarna het membraan aan de binnenkant van de huid. Dit is redelijk doorwerken, maar met behulp van een schraper, een schraapblok en wat geduld is dit uiteindelijk ook goed te doen. Dit is wel een van de moeilijkste stappen in het proces. Naast de haren moet je ook het toplaag van de huid wegschrapen zodat later het ei goed in de huid kan trekken.

 

 

Buckskin - Dichtnaaien gatenBij het (onzorgvuldig) schrapen kunnen gaatjes ontstaan in het leer. Gaatjes kunnen ook ontstaan doordat de slager de huiden met een mes heeft verwijderd, of door een kogelgat. Na het schrapen naai je alle gaten dicht zodat ze in de vervolgstappen niet verder uitscheuren.

 

Buckskin - WringenDaarna behandel je de huid met eigeel. Dit doe je door de huid een aantal keren in een mengsel van eigeel met water onder te dompelen en droog te wringen. Zodra de huid helemaal doordrenkt is met ei, moet de huid onder continu bewegen drogen. Dit kan door de huid op te spannen in een frame en door de huid in het frame continu te masseren met een ‘duwstok’. Een kleine huid kun je ook met je handen continu kneden, plooien en trekken. Het is zeer belangrijk de huid continu in beweging te houden. Anders wordt de huid weer stijf tijdens het opdrogen.

 

Buckskin - Roken van de huidenNadat de huiden gedroogd zijn, naai je de huiden dicht, zodat er een zak ontstaat. Vervolgens hang je de huiden boven een sterk rokend vuur, en zorg je dat alle rook de zak ingaat. Op deze wijze wordt de huid gerookt. Na een tijd keer je de zak om en rook je ook de ander kant van de huid. De rook zorgt ervoor dat het eigeel gebonden wordt aan de huid, zodat deze er niet meer uitspoelt wanneer de huid nat wordt.

 

Ook proberen?

Wil je zelf aan de slag, dan kan ik in ieder geval het boek “Deerskin into Buckskin” van Matt Richards aanbevelen. Deze heb ik zelf ook liggen, en het hele procedé is hierin duidelijk en uitgebreid beschreven. Toch heb ik het zelf als zeer nuttig ervaren om een workshop bij Diederik Saeijs te volgen. Wanneer je ergens tegenaan loopt, is het toch handig wanneer er iemand met praktische ervaring aanwezig is.

In de herfst van 2015 organiseert Beorc samen met Diederik Saeijs een cursus Bucksin in Finland. Kijk hier voor meer info.

Daarnaast geeft Diederik ook maandlange cursussen in Zweden. Check zijn website voor meer info.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *