Appelstroop

Appelstroop

In het openbare groen zijn regelmatig appelbomen te vinden. Vaak gebeurt hier (nagenoeg) niets mee. Een groot deel van de appels valt op de grond en rot weg. En dat terwijl je er zoveel lekkers van kan maken. Naast opeten kan je er bijvoorbeeld ook appelsap, appelazijn, appeldcider, appeldiksap, appelmoes of appeltaart van maken. Ik heb er laatst appelstroop van gemaakt.

Ingrediënten

  • Appelstroop 1 - Appels3 kg appels (in mijn geval 2 kg zure appels en 1 kg zoete appels)

Sorry, meer gaat er niet in. Het mogen valappels zijn.

 

 

Bereiding

  • Appelstroop 2 - gesneden appelsSnij de appels in stukken.

 

 

 

  • Appelstroop 3- appelsapPers het sap uit de appels. Ik heb een sapcentrifuge gebruikt. Het kan ook met een fruitpers, of drie kwartier koken en een dag laten uitlekken in een doek. In totaal had ik circa 1,25 liter appelsap.
  • Dik de appelsap in. Je kan de stroperigheid af en toe testen door een lepeltje uit de pan te nemen en deze af te laten koelen. Ik heb de appelsap uiteindelijk ingedikt tot 20% (250 gram).

 

  • Appelstroop 4 - appelstroopDoe de appelstroop heet in een schone pot.

Dat is alles. Een eenvoudig proces, maar indikken kost wel wat tijd. De appelstroop is uiteindelijk redelijk zuur. De appelstroop zal zoeter worden naarmate je appel zoeter is en dus geen zure appelen gebruikt. Ook zijn valappelen zoeter dan appels die nog aan de boom hangen. Je kan ook peren toevoegen. Dan wordt de stroop ook zoeter.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *