Appel-Meidoorn chutney

Appel-Meidoorn chutney

Appel-meidoorn chutney - Op een goede plek verzamel je met gemak twee kilo bessen in een uurDoor de dichte groeiwijze van de meidoorn (Crataegus) en de doorns werden meidoorns veel gebruikt als hagen langs weilanden. Dit zijn dan ook nog steeds plekken waar je de meidoorn veel tegen komt. In het voorjaar kunnen de nog niet uitgelopen knoppen gebruikt worden in bijvoorbeeld salades. De bloemen zijn eetbaar en ook de bessen zijn eetbaar. Op dit moment kunnen de bessen verzameld worden. Ze zijn wat melig en lichtzuur van smaak. De smaak verbeterd na vorst. Maar wanneer je de bessen verwerkt in gerechten hoef je eigenlijk niet te wachten op vorst (in de vriezer kan trouwens ook). Pluk wel alleen rijpe bessen. Deze zijn donkerrood van kleur.

Ingrediënten

  • 1 kg meidoornbessen
  • 1 kg appels
  • 1 kleine ui
  • 1 liter (appel)azijn
  • 650 g suiker
  • 2 tl geraspte gemberwortel
  • 1/2 tl gemalen kruidnagel
  • peper

Bereiding

Verwijder alle steeltjes van de meidoornbessen en was de bessen. Kook de bessen een uur in het azijn op laag vuur. Schep het mengsel in een zeef en duw met een grote lepel het vruchtvlees (en de azijn) oor de zeef. Voeg de suiker, ui en kruiden toe aan het meidoornsap. Schil de appel, snijd ze in stukjes en voeg ze ook toe. Laat het geheel koken totdat de appels zacht zijn. Doe het geheel in gesteriliseerde potten en zet ze enkele minuten op de kop.

Deze chutney is lekker op brood met oude kaas of bij varkensvlees. Eet smakelijk!

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *